niedziela, 16 marca 2014

Gotujemy!

Dzisiaj pokażę wam jak przyrządzić pyszne Guacamole. To potrawa pochodzenia hiszpańskiego, jak mówi nazwa. Najpierw musimy przygotować składniki. Potrzebne będą: jedno awokado, cebula i czosnek suszony, papryczka jalapeno, kolendra, cukier, sól, substancja konserwująca (E-202), przeciwutleniacz (E-301, E-331), kwas cytrynowy, kwas askorbinowy.

Kroimy awokado w kostkę.












Resztę składników mieszamy w misce, a potem łączymy z awokado. Efektem jest właśnie ta pyszna pasta! 
Możemy posmarować kanapkę, a ponieważ jemy przede wszystkim oczami, można przyozdobić, ja np. położyłem obok sztućce, ale tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia.

  
Guacamole to świetna sprawa - przyrządza się stosunkowo szybko (ok. 20 min.), a smakuje wyśmienicie. Odrobina egzotyki w naszej kuchni.
#Foodporn

2 komentarze:

  1. narobiłeś mi apetytu!
    cudowny pomysł na urozmaicenie codziennej porcji kanapek z margaryną
    a dekoracja pobudza (wszystkie!) zmysły
    już biegnę do kuchni!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a następny post zamawiam jako satyrę na tzw. blogi parentingowe :P

      Usuń